Ole W. Høst – Mindet om Ole

30 marts 2023

1. april – 21. oktober 2023

I 2023 kan man opleve særudstillingen ‘Ole W. Høst – På vej’ i en ny fortolkning (læs mere om den tidligere udstilling nedenfor). Udstillingen, som blev vist sidste år, får i år en ny præsentation ved den britiske Art Director og kulturformidler Mandy Stacey.

I ‘Mindet om Ole’ udfoldes historien om Ole som kunstneren og den tabte søn. Fra en anderledes vinkel går Stacey i dialog med Ole W. Høsts værker og skaber, ud fra hans selvportræt, en farvepalet af fotografiske udsnit taget rundt omkring på Bornholm gennem alle fire årstider. Samtidig berører Stacey den store betydning, tabet af sønnen har for familien Høst.

Ole W. Høst – På vej (særudstilling i 2022)

Udstillingen På vej viser et udvalg af kunstneren Ole W. Høsts (1915-1943) efterladte værker, ophængt i hans gamle atelier, som stadig står i haven på Oluf Høst Museet. 

Som både person og maler var Ole W. Høst præget af sin baggrund. Allerede fra barndommen lå det i kortene, at han skulle følge i fodsporene på sin berømte fader Oluf Høst (1884-1966) og videreføre den stolte bornholmske malertradition. For Ole W. Høst var den kunstneriske arv tung.

Han kæmpede med at frigøre sig fra hjemmet og for at finde sit eget ståsted, såvel personligt som kunstnerisk.

Med udstillingen vil de besøgende få mulighed for at opleve værker af en kunstner, der er nært forbundet til stedet og dets historie, men som ikke tidligere er blevet udstillet på museet. Som person er Ole W. Høst først og fremmest kendt som kunstnersønnen, der meldte sig som frivillig under de nazistiske faner.

Han døde som menig geværskytte ved Østfronten i 1943, hvor han kæmpede som del af det berygtede Waffen SS.

Som maler er Ole W. Høst et forholdsvist ubeskrevet blad.

Han var aktiv i en tid, hvor de kunstneriske konventioner var under opløsning og de avantgardistiske strømninger havde deres fremmarch. Hans samlede produktion omfatter både surrealistiske kompositioner, værker med en tysk inspireret ekspressionisme, men også traditionelle motivkredse og fremgangsmåder gør sig gældende. Ole W. Høsts værker peger i mange retninger og vidner om en kunstner, der forsøgte at navigere mellem tidens mange strømninger og finde sit eget kunstneriske ståsted.